Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

  • Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    • Фото: zt.in.ua
    • 17 квітня, 2025 19:22

    Напередодні Великодня господині традиційно беруться за приготування головної святкової страви — паски. zt.in.ua завітав в гості до житомирянки Тетяни, яка поділилася рецептом, за яким вона випікає її вже 15 років. Прикрасити пасочки ми спробували за давньою українською традицією — сформувавши декор із білого тіста, а також додали сухоцвітів. Що вийшло — читайте і дивіться у матеріалі. 

    Інгредієнти 

     

    Для приготування шести пасочок знадобилось: 

    • пів літра молока,
    • 50 г дріжджів,
    • 250 г масла,
    • 150 г сметани,
    • 6 жовтків,
    • 2 білки,
    • 2 стакани цукру
    • 2 упаковки ванільного цукру
    • мука (приблизно 1.5 кг)
    • родзинки, курага, цедра апельсина
    • апельсиновий сік

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Приготування

     

    Спершу Тетяна закип’ятила молоко та охолодила його до 40 градусів. У чотирьох ложках молока і півтори ложки цукру розвела дріжджі, дала трохи постояти. Згодом влила суміш до решти молока. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Далі до суміші додала муку і поставила опару в тепло на годину. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Доки формувалась опара, збила міксером жовтки, білки, цукор, ваніль, сметану та масло. Отриману суміш додала в опару та перемішала. 

    Також в цей час підготувала цедру з одного апельсина. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Після цього додала в опару решту муки, ретельно її просіюючи. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Родзинки, цукати та курагу Тетяна напередодні замочила в апельсиновому соку. Їх, а також цедру господиня додала до суміші, ретельно перемісила та поставила в тепло на дві години. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    У цей час Тетяна замісила біле пісне тісто для декору. Такий спосіб декоруванням є традиційним для українців. Жінка розповіла, що таким чином паски прикрашала її бабуся. 

    Традиційні елементи, які можна зробити з білого тіста для декору:

    • косички (плетінки): символізують єдність родини та плин життя;
    • хрестики: головний символ християнства, уособлює жертву та Воскресіння Ісуса Христа;
    • пташки (жайворонки, голуби): вісники весни та доброї новини, символізують Святого Духа.
    • квіти та листочки: уособлюють весняне пробудження природи, радість та процвітання;
    • спіральки (равлики): можуть символізувати вічність та безкінечність;
    • кульки (крапочки): прості елементи, які можуть доповнювати інші фігурки або створювати власний орнамент.

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Після цього повертаємося до опари. Вимісивши тісто, Тетяна помістила його у формочки так, аби воно займало одну 1/3 від форми. Вона використовувала і паперові, і металеві форми, останні щедро змастила маслом. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Далі тісто постояло в формах 50 хвилин і настав час декору. Перед декоруванням верх пасочок змастила жовтком, розведеним молоком. 

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Далі пасочки Тетяна помістила в духовку, де перші 15 хвилин вони випікались при температурі 220 градусів, а решту часу — при температурі 180 градусів. 

     

    Результат 

     

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Коли пасочки дещо збільшились в об’ємі, Тетяна додала додатковий декор. Ним стали сухоцвіти.

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Жінка розповіла, що за 15 років на цей рецепт «підсадила» ледве не всіх подруг та родичів. І не дивно — пасочка, яку ми скуштували, виявилась надзвичайно смачною.

    Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

    Джерело